Αρχική | Site Map | Επικοινωνία: | English | 

Ευρεσιτεχνίες : Κατεψυγμένο φαγητό


Ευρεσιτεχνίες : Κατεψυγμένο φαγητό
Birdseye's double belt freezer (US Patent #1,773,079)
1945: Κατεψυγμένα φαγητά. Δύο άνδρες κρύβονται πίσω από αυτή την ανακάλυψη που έφερε επανάσταση στην κουζίνα. Ο Κλάρενς Μπέρντζαϊ λανσάρισε τη βιομηχανική κατάψυξη κατόπιν παρατηρήσεων που έκανε στους Εσκιμώους του Λαμπραντόρ και το 1965 ο Μάξον πρότεινε στις αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν κατεψυγμένα γεύματα.
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ Κλάρενς Μπέρντζαϊ συλλαμβάνει την ιδέα για τα κατεψυγμένα φασολάκια σε μια επιστημονική αποστολή πάνω από τον 60ό Παράλληλο.

Μεταξύ 1912 και 1915, α αμερικανική κυβέρνηση τον στέλνει στον Καναδά προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την άγρια πανίδα της Νέας Γης. Πιο πονηρός ο Μπέρντζαϊ παρακολουθεί τις συνήθειες των Ινουίτ (όπως αποκαλείτε ο αυτόχθων πληθυσμός των πάγων),οι οποίοι όταν δεν παίζουν πασιέντζες μέσα στο ιγκλού αναζητούν τρόπους για να έχουν καθημερινά φαγάκι στην κατσαρόλα τους. «Τον πρώτο χειμώνα»,θα γράψει ο Μπέρντζαϊ στις σημειώσεις του, «είδα τους ντόπιους να πιάνουν ψάρια σε θερμοκρασία 50 βαθμών υπό του μηδενός. Τη στιγμή ακριβώς που έβγαιναν από το νερό τα ψάρια κοκάλωναν από το ψύχος. Μήνες αργότερα, όταν πλέον έλιωνε ο πάγος, κάποια από αυτά τα ψάρια ήταν ακόμη ζωντανά». Παρ΄ότι δεν ήταν σαφώς ο πρώτος που εκανε ανάλογες παρατηρήσεις (ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα το κρέας μεταφερόταν κατεψυγμένο στα υπερατλαντικά ταξίδια του π.χ. από τη νότια Αμερική στην Ευρώπη),ο Μπέρντζαϊ ήταν ο πρώτος που εφήρμοσε μια πρωτοποριακή μέθοδο ταχείας κατάψυξης καθώς και την ιδέα της ψύξης προπαρασκευασμένων λαχανικών, μερίδων ψαριού αλλά και φρούτων. Η εταιρεία Frosted Food Company ιδρύθηκε το 1924 αλλά τα πρώτα σακουλάκια κατεψυγμένου φαγητού άγγιξαν τα ράφια των σούπερ-μάρκετ στις 6 Μαρτίου 1930. Η μόδα δεν έπιασε αμέσως.

Οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές, οι καταναλωτές δεν είχαν συνηθίσει να αναζητούν φαγητό στο ερμάριο με τα  παγωτά και σε πολλές χώρες, όπως π.χ. στη Βρετανία, ελάχιστα νοικοκυριά διέθεταν κατάψυξη. Σιγά σιγά το κατεψυγμένο φαγητό έγινε μανία . Η κατάσταση έφτασε στα όρια της υστερίας όταν εν έτη 1953 κυκλοφόρησαν τα πρώτα «fish fingers» (καταψυγμένες κροκέτες ψαριού).
Αυτό που δεν ξέραμε: Ο βρετανός πολιτικός και φιλόσοφος Φράνσις Μπέικον (1561-1626) πέθανε εν έτη 1626 εξαιτίας μια βρογχίτιδας που συνόδευσε την απόπειρα του να γεμίσει με χιόνι ένα κοτόπουλο προκείμενου να διαπιστώσει αν το κρύο αναστέλλει τη διαδικασία της αποσύνθεσης
                                                                                              Το ΒΗΜΑ, 06/09/1998 , Σελ.: C15, Κωδικός άρθρου: B12497C151,ID: 1070





Είσοδος μελών
Εγγραφή νέου μέλους
Επικοινωνία με την ΤΕΨΕ
Γενικός κατάλογος
Γίνετε Μέλος της ΤΕΨΕ!

Θέλετε να λαμβάνετε Νέα Προϊοντικά, Ψυκτικά κ.α.? Καταχωρίστε εδώ το e-mail σας.

Copyright ΤΕΨΕ 2010 Αρχική | Site Map | Επικοινωνία: | English | 
Θα μας βρείτε:
1ο Κατάστημα: Στ. Τάττη 5 Τ.Κ. 54622
(Περιοχή Αγ. Σοφιάς) Κέντρο Θεσσαλονίκη
t. 2310 236321, 2310 267168
f. 2310 281007
2ο Κατάστημα: 6ο Χλμ. οδού Λαγκαδά (Προς Ωραιόκαστρο)
Τ.Θ 40052 Θεσσαλονίκη
t. 2310 681123, 2310 685510, 2310 685511
f. 2310 684701

active³ 5.3 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης