Αρχική | Site Map | Επικοινωνία: | English | 

Δοχεία Αδρανείας HELIONAL


Δοχεία Αδρανείας HELIONAL

Δοχεία Αδρανείας

 

Τι είναι και σε τι χρησιμεύουν..

Τα δοχεία αδράνειας ουσιαστικά είναι κυλινδρικές δεξαμενές  αποθήκευσης ζεστού ή ψυχρού νερού.

Πρόκειται για ένα δοχείο με πολύ καλή θερμομόνωση, ώστε να διατηρεί επί πολύ χρόνο την υψηλή θερμοκρασία του νερού. Ο σκοπός του δοχείου αδρανείας είναι να αποθηκεύει ζεστό νερό όταν αυτό παράγεται από την λειτουργία του λέβητα κάθε τύπου, αντλία θερμότητας (ή του ηλιακού συλλέκτη) και να μας παρέχει ζεστό νερό όταν παύει να λειτουργεί ο λέβητας ή η αντλία θερμοτητας ή όταν δύει ο ήλιος και ο ηλιακός συλλέκτης παύει να προσφέρει ζεστό νερό. Το δοχείο αδρανείας συνδέεται εν σειρά με τον λέβητα (είτε αυτός είναι λέβητας πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξυλολέβητας, λέβητας πέλλετ - βιομάζας, αντλία θερμότητας) ή και με τους ηλιακούς συλλέκτες.
Στην ουσία, εκμεταλλεύεται  το ίδιο νερό που κυκλοφορεί μέσα στο σύστημα θέρμανσης, είτε αυτό προέρχεται από σώματα καλοριφέρ είτε από την επιδαπέδια θέρμανση και δεν χρησιμοποιεί καθόλου από το νερό χρήσης π.χ. του boiler. Το ίδιο νερό ανακυκλώνεται και συνεχώς επανακυκλοφορεί μέσα στο σύστημα.

 

Χρήσεις και λειτουργίες των Δοχείων Αδρανείας

Το Δοχείο Αδρανείας χρησιμοποιείται κυρίως στην επιδαπέδια θέρμανση όπως επίσης επιβάλετε να χρησιμοποιηθεί και για θέρμανση με στερεά καύσιμα για όλων των ειδών εγκαταστάσεων για να ελέγχεται η θερμοκρασία ροής του νερού προς τις σωληνώσεις και δίνει μέσω αυτοματισμών τη δυνατότητα μίξης του νερού με επανακυκλοφορία μέσω π.χ. τρίοδης βάνας για τη σωστή θερμοκρασία προσαγωγής του νερού στο σύστημα.

Ο λόγος που κάνει επιτακτική την χρήση δοχείου με την καύση στερεών καυσίμων και ιδίως του ξύλου είναι η ανεξέλεγκτη καύση του ξύλου. Το δοχείο μας δίνει την δυνατότητα να παράγουμε ενέργεια από το ξύλο και αποθηκεύοντας την να την χρησιμοποιήσουμε την ώρα που πραγματικά την χρειαζόμαστε και όχι μόνο την ώρα που θα γίνετε η παραγωγή της. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα με την χρήση θερμοστάτη χώρου να επιλέγουμε την επιθυμητή θερμοκρασία και όταν κλείσει ο θερμοστάτης η ενέργεια που συνεχίζει να παράγετε αποθηκεύεται στο δοχείο. Επίσης την στιγμή που θα χρειαστούμε ενέργεια θα την έχουμε διαθέσιμη άμεσα χωρίς την αναμονή των 15’-25’ λεπτών που χρειάζεται ακόμη και σε έναν λέβητα πετρελαίου ή αερίου.

Για παράδειγμα, αν ένας λέβητας ή μία αντλία θερμότητας λειτουργεί από τις 7 έως τις 11 το βράδυ, αυτές τις 4 ώρες παρέχει ζεστό νερό υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο μέσω του κυκλοφορητή μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ ή στο υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, προσφέροντας θέρμανση του χώρου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του λέβητα ή της αντλίας θερμότητας, αποθηκεύεται στο δοχείο αδρανείας ζεστό νερό. Όταν παύει η λειτουργία του λέβητα ή της αντλίας θερμότητας, ο κυκλοφορητής αρχίζει πλέον και μεταφέρει στα σώματα του καλοριφέρ ή στο υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, το ζεστό νερό που είχε αποθηκευτεί στο δοχείο αδρανείας, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο δωρεάν θέρμανση για αρκετές ώρες ακόμα. Όταν πρόκειται για θέρμανση παραγόμενη από ηλεκτρικό ρεύμα (αντλία θερμότητας, αντιστάσεις, ηλεκτρολέβητας) το δοχείο αδρανείας μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια εκμεταλλευόμενο τις ώρες με τη χαμηλή τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Τέλος χρησιμοποιείται και στη γεωθερμία και συνδυάζεται με ηλιακούς συλλέκτες όπου όλα μαζί τα συστήματα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια η οποία θα χρησιμοποιηθεί μόνη της ή μαζί με άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας συνδυαστικά. Με απλά λόγια μπορούμε για να γίνει κατανοητό στους μη έχοντες ειδικές γνώσεις μπορούμε να φανταστούμε μια μπαταρία η οποία φορτίζει από δύο–τρεις ή και περισσότερους φορτιστές και χρησιμοποιούμε αυτή την ενέργεια όταν τη χρειαστούμε.

 

Αποθήκευση κρύου νερού:

Τα δοχεία αδρανείας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως πιο πάνω και για αποθήκευση κρύου νερού (αντί για ζεστού) με μόνη διαφορά ότι αντί να συνδέεται σε λέβητα ή ηλιακούς συλλέκτες, συνδέεται σε ψύκτες νερού. Και εδώ επιτυγχάνουμε οικονομία ενέργειας και χρημάτων καθότι ο κυκλοφορητής συνεχίζει και μεταφέρει ψυχρό νερό από το δοχείο αδρανείας, παρόλο που το μοτέρ του ψυκτικού μηχανήματος έχει σταματήσει να λειτουργεί.

 Τα δοχεία αδρανείας διαθέτουν πολλές "εισαγωγές-εξαγωγές" (1" & 1½"), οπότε μπορούν να συνδεθούν με πολλούς τύπους πηγών θερμότητας (λέβητες πετρελαίου ή αερίου, ξυλολέβητες (λέβητες πυρόλυσης), λέβητες πέλλετ, ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων, αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια, ηλιακοί συλλέκτες)

 

Πλεονεκτήματα χρήσης δοχείου αδρανείας:

Με το δοχείο αδρανείας όπως αναφέραμε προηγουμένως αποθηκεύουμε όλη την παραγόμενη ενέργεια και την χρησιμοποιούμε την στιγμή που την χρειαζόμαστε στον χώρο μας. Αυτό σημαίνει πως ούτε ένα ξύλο, ούτε 1 γραμμάριο pellet, ούτε μια αχτίδα ήλιου δεν πάνε χαμένα καθώς αποθηκεύονται στο δοχείο αδρανείας και περνάνε στο χώρο μας την ώρα που εμείς θα ενεργοποιήσουμε τον θερμοστάτη χώρου. Η ετήσια εξοικονόμηση καυσίμου υπολογίζετε στο 10%-15%.

Συνεκτικά τα πλεονεκτήματα χρήσης είναι τα εξής:

 • Πιο ομαλή και οινομική λειτουργία του λέβητα, ειδικά για στερεά καύσιμα
 • Λειτουργία με σταθερή θερμοκρασία στο λέβητα και στο δίκτυο θέρμανσης
 • Αύξηση ισχύος του συστήματος
 • Ασφάλεια έναντι υπερθέρμανσης λέβητα στερεών καυσίμων
 • Δυνατότητα σύνδεσης αυτονομιών σε λέβητα στερεών καυσίμων
 • Διασύνδεση και αρμονική συνεργασία όλων των πηγών θερμότητας

Σειρά HSS από τη HELIONAL
Η πιο δημοφιλής σειρά Δοχείων Αδρανείας:
 • Κατασκευάζονται από χαλυβδοέλασμα θερμής εξέλασης πάχους 3mm και 4mm.
 • Διαθέτουν ισχυρή μόνωση μαλακής πολυορεθάνης πάχους 100mm.
 • Τα δοχεια αδρανείας παραδίδονται βιδωμένα σε παλέτα 75cm x 75cm.
 • Σειρά TT Combi από τη HELIONAL
  Combi TT από τη HELIONAL
  Δοχεία για εγκαταστάσεις ηλιοθερμίας..
  Σειρά T max από τη HELIONAL
  Σειρά T max:
  Boilers Λεβιτοστασίου
 • Για σύνδεση με Αντλίες Θερμότητας
 • Από ανοξείδωτο ατσάλι INOX 316L
 • Είσοδος μελών
  Εγγραφή νέου μέλους
  Επικοινωνία με την ΤΕΨΕ
  Γενικός κατάλογος
  Γίνετε Μέλος της ΤΕΨΕ!

  Θέλετε να λαμβάνετε Νέα Προϊοντικά, Ψυκτικά κ.α.? Καταχωρίστε εδώ το e-mail σας.

  Copyright ΤΕΨΕ 2010 Αρχική | Site Map | Επικοινωνία: | English | 
  Θα μας βρείτε:
  1ο Κατάστημα: Στ. Τάττη 5 Τ.Κ. 54622
  (Περιοχή Αγ. Σοφιάς) Κέντρο Θεσσαλονίκη
  t. 2310 236321, 2310 267168
  f. 2310 281007
  2ο Κατάστημα: 6ο Χλμ. οδού Λαγκαδά (Προς Ωραιόκαστρο)
  Τ.Θ 40052 Θεσσαλονίκη
  t. 2310 681123, 2310 685510, 2310 685511
  f. 2310 684701

  active³ 5.3 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης